Ontstaan

In 1990 werd Nele, oudste dochter van Katelijne Vuerstaek en Gaston Eysermans, levenloos geboren.
Het ziekenhuis regelde alles opdat Katelijne en Gaston rustig naar huis konden gaan en konden vergeten... Zo voelde toen alvast hun verblijf in het ziekenhuis aan.
Neles ouders konden en wilden niet vergeten... Nele kreeg een afscheidsdienst en een grafje met een steen. Officieel had Nele echter geen naam. 'Levenloos aangegeven', stond er in haar ouders’ trouwboekje.
Bij de vereniging Ouders van een Overleden Kind (OVOK) ontmoetten Katelijne en Gaston toevallig een aantal koppels waarvan hun kind tijdens of vlak na de geboorte was overleden. Hun verhaal was anders dan dat van de andere OVOK-ouders. Zij hadden immers geen verhaal, geen herinneringen aan hun kind. Toen verschillende koppels terug in verwachting waren, ontstond er een hecht contact én groeide de wens om hun ervaring met anderen te delen. Met Lege Handen werd opgericht.

Eind 2012 gaf Katelijne de fakkel door...
20 jaar lang gaf zij samen met vele vrijwilligers vorm en inhoud aan Met Lege Handen.
20 jaar met ups en downs, met doorzetten en opgeven, de draad weer oppikken...
20 jaar mee op weg gaan met ouders op die zware tocht die rouwen is.
20 jaar inleven, meeleven, maar ook loslaten en mensen nieuwe wegen zien inslaan.
20 jaar ijveren, strijden voor een humanisering van de wetgeving met in 1999 eindelijk een wet die het voortaan mogelijk maakte om je doodgeboren kindje  formeel een voornaam te geven. Weliswaar pas vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen.
Katelijne bleef echter verder strijden voor de erkenning van het levenloos geboren kind, voor een verlaging van die 180-dagen-grens, voor een familienaam, voor een inschrijving in het geboorteregister, voor ongehuwde vaders die hun kind wensen te erkennen, voor informatieplicht in de ziekenhuizen, ...
Er is dus nog een lange weg te gaan en ouders blijven zich aanmelden bij Met Lege Handen.

Daarom bouwen we verder met veel zorg!

Dank je wel, Katelijne, voor deze kostbare schat en je jarenlange tomeloze inzet!
Wees gerust, we zullen haar koesteren.