Met Lege Handen is meer dan alleen maar een zelfhulpgroep voor ouders van een overleden baby. We werken actief samen met andere organisaties en verenigingen die bij onze werking aanleunen en bieden ook onze expertise aan ziekenhuizen en onderwijsinstellingen die iets willen opsteken van onze ervaringen. Dit doen we door middel van lezingen, getuigenissen of workshops.
Vanuit de overtuigen dat hulpverleners veel kunnen leren uit hun ervaringen komen de vrijwilligers van Met Lege Handen graag getuigen over het verlies van hun kindje. Al naar gelang hoeveel tijd er in te vullen is komen één of meerdere sterrenouders hun verhaal en ervaringen delen.
Lezingen zijn vraag gestuurd en worden ingevuld naar wens van de organisator van een evenement en op maat van de doelgroep. Vaak voorkomende thema’s zijn bijvoorbeeld rouwverwerking, omgaan met vreugde en verdriet en omgaan met ouders van een pas overleden baby.
Een greep uit vaak voorkomende lezingen:
Zorgonderzoek Met Lege Handen
Nog al te vaak krijgen ouders van een overleden baby, goedbedoelde maar zeer kwetsende raad van zorgverleners. Ook andersom zijn sommige zorgverleners zich niet ten volle bewust van hun bijzonder deugddoende, diep menselijke en empathische handelingen en woorden, die in de herinnering van vele ouders een blijvende troost zijn. MLH heeft daarom een niet-wetenschappelijk belevingsonderzoek uitgevoerd onder haar leden, om te weten waar de noden liggen van de ouders op het moment dat hun kindje sterft. Vanuit deze noden gaan we na wat gepaste zorg kan betekenen en hoe deze kan geboden worden door diverse zorgverleners, hun opleidingen en instellingen waar men aan verbonden is. Resultaten van dit onderzoek worden meegedeeld en besproken. MLH trekt volgende conclusie uit dit onderzoek.
De zorgverlener is een belangrijke hefboomfiguur voor ouders naar een nieuwe en geslaagde integratie in de maatschappij!
Van vroedkunde naar verlieskunde
Deze lezing geeft een leidraad voor vroedvrouwen bij het verbeteren van de zorg voor ouders en hun overleden baby. Hierbij wordt onze ervaringsdeskundigheid in het begeleiden van rouwende ouders verbonden met een nieuw theoretisch kader over rouw- en verliesbegeleiding, waarbij zorg vertrekt vanuit een zorgvraag, niet uniform is, en steeds is aangepast aan de noden van de rouwende.
"Noem de dood bij naam
zonder te fluisteren of plechtig te doen
zo benoem je ook het verdriet
en is er ruimte voor rouw
want dood is gewoon doodgewoon
voor altijd deel van ons leven."
(Marleen Vertommen)
Zorg en zelfzorg bij rouw en verlies
Dit is een workshop voor studenten in de zorg en zorgverleners. Zorg bij rouw en verlies spreekt steeds eigen verlieservaringen aan. Zorgverleners kunnen enkel van betekenis zijn voor rouwenden als ze ook een evenwicht vinden met hun eigen verlieservaringen. Naast het aanbieden van een leidraad tot het verbeteren van de zorg voor ouders en hun overleden baby, geven we ook tips en tricks over zelfzorg.
Hoopvol leven met de dood van je kind
Deze lezing voor het brede publiek gaat over de impact van verlies op ons leven. Met getuigenissen, teksten, poëzie, beeld en muziek geven we voorbeelden van hoe verlies van een betekenisvolle persoon een kwetsbaar maar ook kostbaar deel van je verdere leven kan zijn. Rouw als inspiratie in de kunst. Rouw als krachtbron in het leven. Rouw en veerkracht.
"Misschien moeten we verlies niet verwerken maar verwerkt verlies ons.
We rouwen omdat we leven, we leven omdat we rouwen.
Veer-kracht, is er iets kwetsbaarder dan een veer?
En toch verbinden we het woord 'veer-kracht' met kracht.
Dat is de kern van rouwen."
(uit Gehavend, Johan Maes)
Lezingen worden gegeven voor Marleen Vertommen, duren ongeveer 1,5 uur met ruimte voor vragen en kosten 350€ + vervoerskosten.
Workshops worden volledig uitgewerkt op vraag van de organisator in het kader van een evenement. Een workshop duurt ongeveer 3 uur, wordt gegeven door Marleen Vertommen en kost 300€ + vervoerskosten.
Voor meer informatie kun je bij ons terecht via info@metlegehanden.be.